Bu iki başlığı incelerken sizlerle şu sorulara cevap vereceğiz:
- Blog yazımı nasıl yazmalıyım?
- Blog yazım ne kadar uzun olmalı?
- Blog yazımda anahtar kelime yoğunluğu önemli mi?
- Blog yazımda nelere dikkat etmeliyim?
- Kendim hakkında bilgi vermeli miyim?
- Hakkımızda sayfasını oluşturmak önemli mi?
Cevapları 3 başlıkta sunalım:
- Blog yazma kriterleri
- Blog yazımda olmazsa olmazlar
- Yazar hakkında SEO
Hadi başlayalım!
3.1 Blog Yazma Kriterleri
Google yazımızı aşağı yukarı böyle görmektedir.
Dolayısıyla yazılarımızı hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı kriterler var. Bu kriterleri aslına bakarsanız “Büyük Resim Google” yazımdaki kriterlerle birlikte ele almak gerek.
Ne demiştik o yazıda:
- Amaç: bilgilendirici, tanıtıcı, görüş bildiren, soru cevap yapan sayfalar yararlı/faydalıdır.
- EAT ve YMYL: Uzmanlık, otorite, güvenirlilik. İnsanların sağlığını, finansal durumunu, güvenliğini, siyasi/dini görüşlerine dokunan konular kırmızı çizgili konular.
- Kalite ve niyet: Faydalı olmak için yaz. Kullanıcını düşünerek içerik oluştur. Yazıların özgün olsun, çoğaltılmış yazılardan uzak dur ve yazıların dahili ve harici bağlantılarla konuyu daha geniş bir bilgi birikiminden sunsun.
Bu kriterler aklımızda zaten. Bunun üzerine yukarıdaki resimden çıkarımlarımızı ekleyerek yazımızın içeriğini oluşturup şekillendireceğiz. Bunlar olmazsa olmazlar:
3.2 Blog yazımda Olmazsa Olmazlar
Madem kullanıcılar için faydalı yazılar istiyor Google, önce yazımızın okunabilir olması gerek. Yani sade bir dille yazılması, başlıklarla bölümlere ayrılması, kısa cümlelerin kullanılması, görsellerle süslenmesi, özet sunması ve içeriğin takip edilebilmesi gerek.
Madem kalite ve güvenilirlik isteniyor; yazımızın özgün olması gerek. Copy/paste yapmadan yazmalıyız. Kendi cümlelerimizle. Dış kaynak kullandığımızda atıf yapmalıyız. Örneğin bir grafik paylaştık başka bir sayfadan, o sayfaya ve varsa yazarına atıf yapmalıyız. Yazımızı farklı ortamlarda çoğaltmamız gerek. Sosyal paylaşımlardan bahsetmiyorum. Aynı yazıyı başka bir sayfada yada aynı sayfada kategoriler ve etiketler kullanarak çoğaltmamalıyız.
Madem uzmanlık ve otorite ve iyi niyet isteniyor, yazımızın içeriğini hazırlarken özellikle konuya ilişkin tablolar ve grafikler kullanmamız gerek. Çünkü bir konuyu anlatmak istiyorsak bunu kullanıcıların rahat anlaması için madde madde sunduğumuz tablolarda özetleyebilmeliyiz. Kendi oluşturduğumuz grafikler ve tablolar dışında dış bağlantıları yazdığımız konuda otorite sayfalara yapmalıyız. Örneğin, ülkemizdeki internet kullanımını anlatıyorsak, istatistik bilgi vermemiz gerekir ve bu bilgilere dair grafikleri ve sayıları “Statista” dan almamız iyi olacaktır. Ya da iş hayatında neden çok az sayıda kadın üst yönetici konusunu yazıyorsanız “Harvard Business Review” alıntıları yapmanız gerekir. Uzun lafın kısası konunuzun uzmanlarına bağlantılar oluşturursanız en azından Google konuyu anladığınızı ve bildiğinizi öngörecektir.
Madem ziyaretçilerimiz için yazmalıyız, yazımızın mutlaka soru cevap bölümleri olmalıdır. Ve bu soru cevap bölümünü bire bir Google’da konuyla ilgili yapılan aramalardan belirlemeniz gerekir. Örneğin Blogla para kazanmak konusunu yazarken yazınızda ilgili bölümde şu soruları sormalısınız ve bu bölümleri alıntı olarak koyu renkle ve her başlıktan hemen sonra yapmalısınız.
“Blogla para kazanmak zor mu?”
Hayır değil ama emek ve sabır gerektiriyor. 1 yılın sonunda iyi hazırlanmış bir sayfanın ve yazıların gelir getirmesi mümkün olacaktır.
Benzer şekilde özellikle insanların aradığı bir soruya cevap veriyorsanız, bir problemini çözecek bilgiye sahipseniz, ya da onlara yol gösteriyorsanız bunu yazınızın başında paylaşın. Bazen kişiler bilgiyi hemen verirsem sayfamda kalmazlar hemen cevabı alıp çıkarlar diyebilir. Peki aradığı cevabı sizden bulamayacağını düşündüğünde kişi oturup yazınızı okur mu? Bakın unutmayın kişiler hikaye okumak için gelmiyor sayfanıza (hikaye yazmadığınızı var sayıyorum). Kafasında aradığı bir cevap var. O cevabı aldığı zaman asıl sayfanızda kalması ve cevaba ilişkin detayları okuması daha muhtemel değil mi?
Gelelim diğer konuya.
3.3 Yazar Hakkında SEO
Blog Yazarı hakkında SEO nasıl yapılır?
Ana menünüze SEO için hazırlanmış bir “Hakkımızda” sayfası ekleyerek.
Ne demiştik uzmanlık, güvenilirlik. Bakın önce Google açısından bu güven olayını konuşalım sonra da sizin için önemini konuşalım. Biz artık biliyoruz ki Google size ve uzmanlığınıza güvenmek istiyor. Zaten bu sebeple sayfanızın trafik yaratması ve para kazanmaya başlaması 1 günde, 1 ayda olmuyor. Önce Google size güvenmeli. Bunu daha önce öğrendiğimiz 3 SEO kontrolü ile yapıyor. Aynı zamanda tabi ki yazara da bakıyor. Bu sebeple zaten doktor değilken sağlıkla ilgili yazarsanız eleniyorsunuz. Bu çerçevede, o zaten sonunda kim olduğunuzu bulmadan, siz kendinizi tanıtın. Yani sayfanızın ana menü kısmına Hakkımızda sayfası ekleyin.
Bakın bu güven kazanma sizin için de çok çok önemli. Neden mi? Unutmayın siz birey olarak bir kurum ya da marka değilsiniz. Kendinizi kullanıcının yerine koyun. İlk defa tıkladığınız bir sayfada yazar yok, hakkımızda yok, kurumsal bir şey yok ne kadar bu sayfanın sunduklarına güvenirsiniz? Size bir ürün ya da hizmet satılıyor olsa bu sayfada almayı düşünür müsünüz? HAYIR! İşte bu çok çok önemli değişmesi gereken bir durum. Çünkü bir çoğunuz sayfanızda reklam geliri elde edeceksiniz inanıyorum ama diğer yöntemleri uygulamanız için mesela ortaklık, üyelik gibi kullanıcınızın size güvenmesi gerekir.
Hadi gelin Hakkımızda sayfasında neler olabilir bakalım.
- sosyal medyada olan bir profil resmi. Özellikle toplantı, seminer, ders, kurs gibi kurumsal faaliyetlerde çekilen.
- sosyal ağlarınız. Özel hayat derseniz, linkedin koymanızı öneririm. Zaten iş amaçlı kullanıyoruz.
- internette yayınlanmış çalışmanız, konuşmanız, herhangi bir şey varsa ona link.
- Google bağlantılı platformlarda kullandığınız e-mail adresi.
- az ve öz kişisel bilgi. Amacınız kendinizi tanıtmak değil. Bu sayfada yazar olabilecek biri olduğunuzu göstermek.
Özetlemek gerekirse şu tabloyu yapabiliriz:
Blog yazımın içeriği nasıl olmalı?
Yazıyı başlıklarla bölümlere ayır. Rahat okunsun. |
Yazını çoğaltacak eylemlerden uzak dur. |
Sade bir dil kullan, kısa cümleler kur. | Konun hakkında okuyucuların ne arar düşün. Soru cevap yap. |
Görselleri ve tabloları unutma. | Sunduğun cevabı, bilgiyi, görüşü en baştan paylaş. Detaylarını yazında sun. |
Her yazını özetle ve her yazın için içindekiler koy. | Güven kazanmak çok çok önemli. Doğru, güncel bilgiyi kendi cümlelerinle aktar. Samimi ol! |
Kopyala yapıştır yapma. Yapıyorsan atıf yap. | Hakkımızda sayfanı ekle. |
Konun hakkında otorite sayılan sayfalara dış bağlantı kur. | Özellikle sosyal ağlarda, internette yer alan sana ait çıktıları paylaş. Toplantı, seminer, sunum, yaptığın her türlü çalışma gibi. |
Görüşmek üzere. Çok teşekkürler.
Leave a reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.