Google kontrollerinden geçip ilk sayfa ilk sıralarda yer almak için blog yazımızda da uygulayabileceğimiz SEO teknikleri var.
Blog yazımızı 3 ana bölüme ayıralım ve SEO tekniklerine tek tek bakalım:
- URL, başlık
- Ana metin
- Meta açıklam
URL, başlık seçimleri
URL seçimi çoğu zaman önemsenmeyen bir alan olarak karşımıza çıkar. Sitenizde yer alacak her sayfanın, kategorinin, yazının, etiketin hatta resmin bir URL’si oluşur. Bunlar arasından bazılarının endekslenmemesini yani Google üzerinde gösterilmemesini talep edebilirsiniz. Talep etseniz bile son söz yine Google’ın olacaktır.
URL dediğimiz, ev adresi gibidir, farklı bölümlerden ulaşır:
Protokol: http/https ………………………… güvenli bir mahalle mi değil mi
Alan adı: www.blogyazarlarim.com ……….. hangi mahalle
Kalıcı bağlantılar: alan adınızdan sonra gösterilecek seçiminize bağlı bağlantı. www.blogyazarlarim.com/blog-yazimda-seo-seo-rehberi-2/ …………………….. hangi ev.
Bu bilgileri şunun için verdim: araştırmalar gösteriyor ki bizler kısa ve aradığımız kelimelere uygun/yakın bağlantılara tıklamaya daha yakınız. Bu iki anlama geliyor:
- Alan adınızı seçerken kısa, anlaşılır ve yazılarınızın konusuna uygun bir alan adı seçmelisiniz.
- Kalıcı bağlantılara hiçbir ekleme yapmamalısınız ki URL uzamasın.
- Her yazınızın başlığını çok titizlikle seçmelisiniz.
Bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Sabredin, önce öğrenin, en sonunda sayfanızı açıp yazılarınızı yazarsınız. Bunları öğrenmemiş olsanız belki de “bahçe malzemeleri” için açacağınız sitenizin alan adı www.bahcemalzemeleripazari.com seçecektiniz. SEO kontrolleri bittiğinde hazır olacaksınız. Bunları öğrendikten sonra eminim alan adınıza bile farklı gözle bakıyorsunuz. Devam edelim.
URL seçiminden sonra önemli diğer konu “başlık seçimi” olarak karşımıza çıkıyor.
Kendi yazılarımdan birini örnek olarak koydum. Google arama sonuçlarında yazılarınız bu şekilde gözükecektir. Her iki yazının en üstünde geçen URL’ye baktığınızda benim yaptığım hatayı görebilirsiniz. Ben bu sayfamı açarken büyük resmi göremiyordum ve alan adımdan sonra kalıcı bağlantı seçeneklerinden yıl+ay+yazı ismi seçeneğini seçmiştim. Görüyorsunuz URL Google satırında tam gösterilmiyor çünkü gereksiz uzun. Bunu kalıcı bağlantılardan değiştirmek istesem tüm yazılarımın URL’ si değişecek ve bu değişik yüzünden 404 Sayfa Bulunamadı hatası verecek. Bu Google gözünde hiç iyi değil. Bu hatayı düzeltmek için tüm yazılarımın eski URL’lerini tek tek yeni URL’ye yönlendirmem gerekecek. Sıkıntı, teknik problemler…Bu sebeple size aldığım dersleri aktarıyorum ve kalıcı bağlantılardan “sadece yazı ismi” seçeneğini seçin diyebiliyorum.
Yazımın başlığını mavi renkte görüyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken konu yazımın içeriğini en başa koymam. Yazı, mobil oyun Raid: Shadows Legends ile ilgili. Daha sonra, okuyucunun ilgisini çekecek ve bir satıra sığacak şekilde eklemeler yapıyorum: “Yok böyle liste” “Boş iş mi?”. Unutmayın aramalara bakan insanlar yazınızın içeriğinin ne kadar kaliteli olduğunu göremiyor, bilemiyorlar. İlk sırada çıkanlar arasından URL’ye ve daha önemlisi mavi gözüken başlıklara bakarak bir seçim yapıyorlar.
Toparlayalım ve her zaman ki gibi liste yapalım aklımızda kalsın.
URL ve Başlık Seçimi
URL | Başlık |
1. Kısa, anlaşılır ve yazılarınızla ilgili alan isimleri seçin. | 1. Yazınızın konusu neyse başlığınızın ilk kelimesi onunla doğrudan ilgili olsun. |
2. Kalıcı bağlantı seçeneklerinden sadece “yazı ismi” olanı seçin. | 2. Okuyucularınızın ilgisini ne çeker? Onların dilinden konuşup ilgi çekici, iddialı 60 karakteri geçmeyecek başlıklar bulun. Örneğin mobil oyun oynayanların bazı özel kelimeleri vardır: Kingsin, Kralsın, Pro Gamer, farmlıycam gibi yeri geldiğinde bu tür kelimeleri kullanın. |
Devam edelim. 2. Başlık yazı metninde dikkat etmemiz gereken hususlar.
Ana metin
Yazınızın ikinci, belki de en önemli, bölümü metin kısmıdır. Bir sonraki yazımın başlığı “Blog yazımın içeriğinde SEO”. Yani içeriği nasıl yazmanız gerektiği, nelerden faydalanmanız gerektiği gibi detaylar bir sonraki yazımda olacak. Bu noktada şekil yönünden bakacağız. Bu şu anlama geliyor. Google yazınıza baktığında yazınızı anlamaya çalışır. Önce URL sonra başlık sonra ana metine bakar. Ana metinde,
- İlk paragrafta ilk 100 kelimeye,
- İkinci ve üçüncü başlıklara,
- Başlığınızda geçen kelimelerin ya da benzer/eşanlamlılarının metinde geçip geçmediğine,
- Metin uzunluğuna,
- Başlık ve anahtar kelime uzunluğuna,
- Kullanılan yazı karakterinin okunur olup olmadığına,
- Metinde geçen görsel unsurların “alt-açıklamasının” olup olmadığına,
- Meta açıklamanın yapılıp yapılmadığına,
- Dahili bağlantı kurup kurmadığınıza,
- Harici bağlantı sağlayıp sağlamadığınıza
Bakar.
Google, tüm bu listedeki kontrolleri, içeriğinizin kalitesine girmeden, anlamadan, “yapılacaklar listesi”ni kontrol eder gibi yapar. Gelin bir seslendirme yapalım:
“Güzel gözüküyor bu yazı: Ana başlık uzun değil, konuyla ilgili. Çünkü ana başlıkta geçen kelimelerin benzerleri metindeki başlıklarda da geçiyor. Ayrıca, baksana ilk paragrafta da yer vermiş. Hem sonra meta açıklamada ve SEO için seçtiği anahtar kelimede de ana başlıkla ilgili. Yani bu yazar ne yazdığını biliyor ve konusu başlıkla ilgili. Yazı güzel başlıklara bölünmüş, görseller var ve görsellerin ne için olduğu alt-açıklamasında yer alıyor. Yazı karakteri en çok kullanılan okuyucu dostu Google Fontlarından. Anlaşılan, okuyucularına özen gösteriyor. Hem ne yazdığını biliyor hem de nasıl yazması gerektiğini biliyor. Metin çok kısa değil. Yani herkesin yazabileceği copy/paste bir yazıya benzemiyor. Ayrıca, bu konuya ilişkin sayfasında başka yazılar da yazmış ve onlardan bahsediyor. Dahili bağlantı vermiş. Konunun uzmanı olabilir. Ayrıca, aynı konuda otorite bir siteye dış bağlantı vermiş. Kapsamlı, çok kaynaktan okuyucusuna bilgi vermeye çalışıyor. Çok güzel. Bu yazının müşterilerimizi memnun etme olasılığı var. Şekil yönünden her şey yerinde gözüküyor.”
Tüm bu verdiğim kontrol edilmesi gereken başlıkları size sıralayan ve eksik yaptığınızda sizi uyaran bir eklenti var. Zaten önceki yazımda geçen “zorunlu eklentiler” listesinde geçiyor: Yoast SEO. Bu uygulama yazınızın şekil yönünden SEO kontrollerinizi kolaylaştırıyor. Bir yazımdan örnek veriyim nasıl gözüküyor.
Ayrıca, bu eklenti URL üzerinde yapabileceğiniz başlık değişikliğini de kolaylaştırıyor. Örneğin aşağıdaki resimde “Kısa isim” yazan alana ne yazmak isterseniz yukarıda gözüken URL’nin www.reklamdedektifi.com-2021-03 kısmından sonraki yazı öyle gözükecektir.
Devam edelim son bölümde zaten bu eklenti üzerinde duracağız.
Meta Açıklama
Aşağıdaki resim Yoast SEO eklentisiyle her blog yazınızın sonunda çıkacak meta açıklama bölümünü gösteriyor. Sıfırdan bir yazıda boş olarak karşınıza çıkacaktır. Bölümleri şu şekilde:
- Odak anahtar kelime: Yazınızın ana konusunu ifade eder. Başlığınızla aynı olması önerilir. Ama bu bir zorunluluk değildir. Çünkü başlığınızla benzer kelimeler de kullanılabilir. Google bunu anlayabiliyor.
- Ön izleme: URL, başlık ve bu bölümde yazacağınız meta açıklamanın Google gözünden görünümüdür.
- Kısa isim: Zorunlu URL kısmından sonra eklenen kısımdır. Yoast SEO eklentisi başlığınızı buraya otomatik atar ve size aynı olmasını önerir. Ancak, bu bölümü stratejik kullanabilirsiniz. Örneğin başlıkta reklam analizleri geçiyor ve siz biliyorsunuz ki reklam yorumları da Google üzerinde aranan bir konu. Başlığınızda reklam analizleri kalsın, kısa isim kısmına reklam yorumları yazın!
- Meta açıklama: Bu kısım işte başlığınızdan sonra içeriğinize dair bilgi veren en önemli kısımdır. Söylediğimiz gibi arama yapanlar hiçbir yazının içeriğini ve kalitesini bilemez göremez. Ancak ve ancak başlık ve altına yapacağınız meta açıklama onları ikna edebilir. Bu sebeple meta açıklamaya önem verin. Başlığınız yer alsın. Yazının en kıymetli kısımları ve tabi ki çarpıcı, ilgi çekici terimler, kelimeler, sözler…
Görüşmek üzere. Teşekkürler.
Leave a reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.